Hamra Sarayı nerede ? Kim Onu Inşa etmiş?


         Dünya tarihinin en güzel binalarından biri ve İslam'ın en önemli simgelerinden « hamra sarayı » veya kırmızı saray İspanya-Granada'da bulunan islami bina hala dimdik ayakta durmaktadır. Büyük Endülüs tarihinden bir sembol olarak kalmıştır. 


Aslanlar çismesi
          Bu bina Endülüs zayaflamaya başladığında beni-elahmer ailesi kendi krallığını kurmuş ve bu sarayı inşa etmişlerdir. 1243 yılında sarayı inşa etmeye başlamış ve 35 yıl boyunca devam etmiştir. 1278 yılında bitirmişler ve çok güzel bir saray ortaya çıkmıştır. Orada yaklaşık 700 kişi yaşamaktaydı yani bu saray bir nevi şehir görevi görmüştür. İçerisinde hem evler, pazar , dükkanlar vardı hem de krallık ailesinin sarayı vardı. Bu büyük bina Endülüs'ün son kalesiydi ve 1492’e dek mücadele etmiştir.
      Bu saray kırmızı topraktan yapılmış ve ona bu ismi vermiştir. Sarayda, on dört kule otuzdan fazla bahçe, birçok havuz ve çeşmeler bulunmaktadır. Bunun için bu bina mimari eser sayılmaktadır. Ayrıca bu saray İslami ve Endülüslü sanatlarla süslenmiştir. Duvarlarda ve tavanların üzerine hep zikir ve ayetler yazılmış, onlardan en önemli olanı da 


Arif cenneti Hamra Sarayı


Endülüslerin simgesi « لا غالب الا الله»dır. 
   Günümüzde bu saray İspanya’nın en önemli turistik eserlerinden biri sayılmaktır. Her gün dünyanın her yanından binlerce turist gelmekte ve bu esere hayran kalmaktadırlar. 

Hiç yorum yok:

bizi Facebook'ta bulabilirsiniz

Popüler Yayınlar