İbn Batuta Arapların göçebesi


        Arap alimdir, ona Arapların göçebesi lakabı verilmiştir. Dünyanın ve Arapların en meşhur kişilerinden biridir. 


1304 yılında Tanja (FAS) şehrinde doğmuştur. Çocukluğunda fıkıh ve hadis öğrenmiş, sonra 16 yaşındayken Kuran-ı Kerim'i ezberlemiştir. Babası İbn Batuta'nın Tanja’da bir öğretmen olmasını istemiş ama İbn Batuta istememiştir.
Göçmeyi tercih etmiş ve hayatının 28 yılında bütün dünyayı gezmiştir.

      21 yaşındayken seyahatlerine başlamıştır. Ülkesinden çıkıp Mekke'ye hac için gitmiş, yolda Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Kızıl Denizi gezmiştir. Hac ettikten sonra Irak, Iran, Horasan, Hindistan ve Çin’e gitmiştir. Bu, hayatından 7 yıl almıştır. Ondan sonra tekrar hac etmeye gitmiştir.
Bundan sonra onun üçüncü yolculuğu başlamıştır. Mekke'den Suriye,  Anadolu,  Balkan ülkeleri ve Endülüs’ü gezmiş sonra ülkesine dönmüştür.
       
        Birkaç yıl sonra İbn Batuta seyahat etmeyi çok özlemiş ve 4. ve son yolculuğuna çıkmıştır. Moritanya, Mali, Nijerya ve Sudan'ı gezmiştir.
Bu yolculukların tek hedefi farklı kültürleri bilmek ve ilim almaktı.
Araplarin goçebesi
Ibn-Batuta yolculuklari
      
       


      Bu yolculuklar Ibn Batuta’yı   büyük coğrafya alimi yapmıştır. onlardan en fazla bilgileri; dünya bölgeleri, coğrafya ve iklimle ilgili öğrenmiştir. Onun sayesinde İslam bu alimle gurur duymaktadır. 
        Ölümünden sonra çok önemli ve meşhur 2 eserini bırakmıştır. Onları yolculukları Sudan’a ve Endülüs'e yazmıştır. Kitaplarının adı تحفة النظائر و غرائب الامصار" ".

Hiç yorum yok:

bizi Facebook'ta bulabilirsiniz

Popüler Yayınlar