Endülüslü Ziryap Kimdir ? Alim Mi Müzisyen Mi ?



        Ziryab( siyah kus), tarihin en büyük müzisyenlerinden biridir. ve unlu Arap müslüman bir sahsiyetlerden biridir Bu müslüman sanatçı çeşitli yeni müzikler üretmiş, onlardan en önemli olanı ise Endülüs müzikleridir. 
       Bağdat'da Kürt bir ailede 789 yılında doğmuştur.
Onun gerçek adı Abu-Hasandır ancak ona Ziryab denmiştir ve bu lakab siyah tatlı sesli kuş demektir. Çocukluğunda müzik öğrenmiş ve öğretmeni de sarayın sanatçısıydı. Bir gün Ziryab onunla saraya gitmiş ve kral onun çalmasını çok beğenmiş, hatta öğretmeninden daha iyi çalmıştır ve bundan dolayı öğretmeni onu kıskanıp gitmesi için emir vermiştir. 

 

      Ziryab Bağdat’tan göçüp Endülüs’e gitmiş ve orada hayatının en güzel günleri yaşamıştır. Toplum orada ona büyük önem vermiş, ilk günlerinden krala yakın olmuştur. Ayrıca dünyanın ilk müzik okulunu açmıştır ve orada müzik usulleri ve farklı enstrümanlarla çalmayı öğretmiştir.
Ziryab’ın sayesinde Arap müzikleri çok gelismistir ve ona  çok büyük ilgi olmuş çünkü o pek çok yeni şey üretmiştir onlardan:
  •       Yeni müzik türleri bulmuştur (Endülüs müsiheri)
  •     24 tane yeni makam bulmuştur ancak onlardan 8 tanesi zamanla kaybolmuştur.
  •         Ancak  Hayatındaki en büyük eser, moder Arap ududur. Bu udu Ziryab yapmış çünkü eski udda sadece 4 tel varken yeni udda 5 tanediru ve bu  5. Teli Ziryab eklemiştir ve ud daha guzel ve saf sesleri vermektedir.
     
  845’te Kurtuba’da ölmüştür " Allah rahmet eylesin. "





1 yorum:

Unknown dedi ki...

bilgilerinize teşekkürler

bizi Facebook'ta bulabilirsiniz

Popüler Yayınlar