Bağdat Bilim şehri


Bağdat, dünyanın en önemli ve tarihi şehirlerinden biridir. 9.Yüzyılda bir kaç islam Arap devletlerine başkentlik etmiştir ve şuanda Irak’ın başkentidir.

        Bağdat geniş ve büyük bir tarih taşımaktadır. Birçok millet oradan geçmiştir onlardan en önemlisi ise Abbasi Devletidir.Abbasi krallarından biri olan Elhalifa El Mansur 762'de onu inşa etmiş ve o zamanda Bağdat dünyanın başkenti olmuştur. Zamanla önemi ve değeri büyümüş ve Harun el-Raşit zamanında


yaşam daha gelişmiş hale gelmiştir. Sanat, mimarlık ve çeşitli ilim alanlarında bu gelişmeler görünmektedir.

Bağdat Bilim şehri

        İlim alma isteği artmış, bunun için Bağdat'ta dünyanın ilk kütüphanesi​ kurulmuştur. Ona   « بيت الحكمة « denilmiştir. +10.000 kitap içeren bu kitapların çoğu Yunan felsefesi ile ilgili çeviri kitaplardır.Onu inşa ettikten sonra artık dünyanın her tarafından ilim için öğrenciler gelmiştir. Onun sayesinde eğitim düzeyi yükselmiş. O zamanda yaşamış pek çok âlim bulunmuştur: Havarizmi, İbn-i sina, Farabi, Cabir İbn-i Hayan vb.

        Bağdat'a ilim şehri denmiştir çünkü pek çok ilim orada doğup gelişmiştir. Örneğin kimya eskiden sihirle yapılmıştır, fakat İslam'dan sonra şuandaki kimya doğmuş ve artık ilim olarak satılmaktadır. Bunun yanında Araplar Haverizmi sayesinde dünyada ilk kez rakamları ve El-jabra(Cebir) ilmini bulmuşlardır.Arapça'da gelişmeden nasibini almıştır. Şiir ve edebiyat şairlerin sayesinde gelişmiş ve onlardan en önemlisi şair El-Mütenebbi'dir.Bu yüzden o zamana İslam'ın altın asrı denir .Ayrıca ilmi bazı eserleri hala bulabilmekteyiz. 1233 yılında Abbasi halifesi tarafindan inşa edilmiş El-Mustansirya okulu onlarfan biridir.

Bağdat savaştan once
       11. Yüzyılda Abbasi Devleti zayıflamaya başlamıştır. Fars şialarla Bağdat bir kaç savaş yaşamıştır. Ona rağmen Selçuklular onu Abbasiler'e iade etmiş, Moğollar Holako’yla Bağdat'ı alıp ve son Abbasi kralının çocukları ve beraberindekilerini öldürmüştür. Ondan sonra Bağdat bir kaç asır Moğolların hükmü altında yaşamıştır. Ancak 16. Yüzyılda Osmanlılar onu iade etmiştir.

         Günümüzde Bağdat tekrar kötü durumlar yaşamaktadır. Şehir güvenliksiz ve en kötü şehirlerden biri olarak sayılmaktadır. Bağdat, savaştan önce çok güzel bir şehirdi. Sadece 20 yıl Araplara başkentlik yapmıştır. Ancak savaş bu hali değiştirmiştir.İnşallah eski haline yeniden döner

                            
                                             Ana gibi yar Bağdat gibi diyar bulunmaz!



Hiç yorum yok:

bizi Facebook'ta bulabilirsiniz

Popüler Yayınlar