Nizar Kabbani

     Nizar Kabbani, Arap şairlerin en önemlilerinden biridir. Şiirleriyle bütün dünyada meşhur olmuştu çünkü bazı kitapları Türkçe ve İngilizce gibi birkaç dile çevrilmiştir. 

         1923 yılında Suriye'de doğmuş, çocukluğunu hep
Dimeşk'te yaşamıştır. Tüm hayatı boyunca pek çok facia yaşamıştır. Çocukluğunda ablası babasının seçtiği kişiyle evlenmek istemediği için Nizar'ın yanında intihar etmiş ve bu olay hayatı boyunca onu çok etkilemiştir. Bu Nizar’ı hassas biri haline getirmiştir. Halbuki şiirlerinin çoğunu kadınlarla ve aşkla ilgili yazmıştır.Ve  onun üslubu hep romantik olmuştur. 
      İlk divanını 16 yaşındayken yazmıştır. Bir deniz yolculuğu sırasında balıkları flört yaparken görmüş ve divanin adı « Esmer kız bana söyledi » ondan sonra birkaç facia daha yaşamıştır. Annesi ve abisi ölmüş ondan sonra da onun ikinci karısı 3.Arap-İsrail savaşında öldürülmüştür. Bundan dolayı, Nizar üslubunu değiştirmiş ve politik şiir yazmaya başlamıştır. Pek çok cesur şiir yazmıştır çünkü ona göre bütün Arap hükümetleri karısının ölümünden sorumludur. 


Nizar ile Kazim
     
    Londra’da  1997’de sağlık durumu kötüleşmiş ve 1998 yılında orada vefat etmiştir. Ama isteği üzerine çocukluğunun şehrinde defnedilmiştir. 

  

  

Kazım Elsahir
   
    Onun şiirleri şarkı olarak birkaç sanatçı  tarafından  fasih Arapçayla söylenmiştir. Onlardan en önemli sarkıcı Kazım Elsahir'dir. en önemli şarkıları:


 

Hiç yorum yok:

bizi Facebook'ta bulabilirsiniz

Popüler Yayınlar