Mahmut Dervişin Hayatı



       Mahmut Derviş en iyi modern Arap şairlerden biridir. Şiirlerinin çoğunu   Filistin devrimi hakkında yazmıştır. Ayrıca onun  birkaç aşk şiiri vardır.

        Halil şehrinde, 1941’de doğmuştur.  İsrail ihtilâlinin başlamasından birkaç yıl önce, savaş başladıktan sonra, ailesiyle Lübnan’a sığınmış ve orada liseye kadar okumuştur. Diplomasını aldıktan sonra Rusya ve  Mısır'a gitmiş, orada yaşamaya başlamış, Mısırlı ünlü şair ve yazarlarla tanışmıştır. Onlar sayesinde şiire eğilimi ortaya çıkmış ve altmışlı yıllarda başlangıcında devrimle ilgili şiirler yazmaya başlamıştır.


       Hayatındaki en önemli olaylardan birisi, onun Yahudi sevgilisi  \"Rita\" dır.  Gençliğinde   Mahmut, Yahudi bir kızı sevmiş ancak 1967'deki savaş bu aşk hikayesini bitirmiştir. Çünkü Rita bir Yahudi askerdir ve onun Filistinli kardeşlerini öldürmektedir. Mahmut Derviş Rita ile ilgili bazı şiirler yazmıştır. Onlardan en meşhuru \"Rita ve Tüfek\"tir. okuyun

         Başarısız bir kalp ameliyatı geçirdikten sonra ABD'de 2008'de vefat etmiştir. Arkasında birçok eser bırakmıştır. Onlardan bazıları : \" Kanatsız Kuşlar\", \"Filistin'den Bir Aşık\" ve \"Annemin Ekmeği\".

    Annemin ekmeği -Turkçe-Arapça- امي 

    kaydet Arapım-Turkçe-Arapça-

Hiç yorum yok:

bizi Facebook'ta bulabilirsiniz

Popüler Yayınlar