Endülüs Fethi

         İslami hükmün altında olan bir laf Endülüs, İspanya'ya verildi. 711 yılında Emeviler ve Amazig Tarik İbn-Ziyad liderliğinde fethetmiştir​. Orada muazzam bir devlet kurulmuş ve 1492ye kadar 800 yıl boyunca
ayakta kalmıştır. 

        Onu fethetmek için Emeviler , Amazigler ve Araplardan karışık bir ordu kurulmuş ve Tarik ibn-ziyad lider olarak tayin edilmiştir. Ordu Cezayir'den ilerlemeye başlamış sonra Fas’ı geçip İspanya’ya vapurlarla ulaşmış orada müslümanlar büyük bir ordu kurulmuştur. Birkaç asker kaçmaya karar vermişler ama Tarik bütün gemileri yakıp Akdeniz'de batırmıştır. Büyük bir mücadelenin sonunda İspanya’yi fethedebilmişlerdir. O günden 800 yıl sonra da İspanya hala dünyanın en güzel şehri olmuştur. 

        Müslümanlar Endülüs’te tarihin en önemli İslami devletlerinden birini kurmuşlardır. Bu devlet her alanda ayırt edilmiştir. Özellikle mimarlik, sanat ve İslami dekorasyon o zamanda Bağdat’a kadar müslümanlarca değerli sayılmıştır.
İkinci ilim merkeziydi ve orada Avrupa’nın ilk üniversitesi kurulmuş Avrupalılar çocuklarını hep orada eğitim almaları için gondermişlerdir. Bu öğrenciler mezun olduktan sonra eğitimli görünmek için bugünkü İngilizceyle olduğu gibi Arapça konuşurlarmış.

Endülüs'un bayrağı
Arap cüppesi, günümüzde Endülüs'den kalan eserlerinden biridir. Bütün dünyanın öğrencileri mezuniyet törenlerinde bu cüppeyi  giyerler ama bu Arap cüppesinin eğitimlilere verildiğini bilmezler. Avrupalılar Endülüs’ün karşı birlik olmuş ve savaşmışlardır. 

        Bundan dolayı Endülüs 800 güzel yıldan sonra düşmüş, on binlerce insan öldürülmüş ve binlerce kitap yakılmış, ondan sonra Endülüslüler tekrar Kuzey Afrika’ya dönmüşlerdir. 

     Günlerimizde bir kaç Endülüslu eserleri görebiliriz , onlardan en önemli olan  Kurtuba ve Hamra sarayı Granada'da.
Hamra sarayı

Hiç yorum yok:

bizi Facebook'ta bulabilirsiniz

Popüler Yayınlar